Illustrasjonsbilde av en kvinne som forsyner seg av ansiktskrem fra en krukke

Krukke, tube eller pumpeflaske? Jeg vet hva jeg velger!

Reklame: Dette innlegget inneholder annonselenker.
Hovedbilde: Poko SkincareUnsplash


Man skal ikke skue hunden på hårene, sier det norske ordtaket. På engelsk sier man at ikke skal dømme boken etter omslaget. Men hva med forpakningen når det gjelder hudpleie og kosmetikk?

Kanskje ikke alle tenker over det, men for min del har forpakningen en del å si når jeg skal velge hudpleieprodukter.

Jeg velger så klart ikke et produkt kun ut fra forpakningen, bare så det er sagt! Men det er en faktor jeg alltid tar i betraktning.

Holdbarhet på hudpleie og kosmetikk

Produkter merkes i dag med et åpnet krukke-symbol med et tall inni. Tallet står for hvor mange måneder produktet holder seg etter åpning.

Hvilke konserveringsmidler som brukes i hudpleieproduktene vil selvsagt påvirke holdbarheten. I de siste årene har vi hørt en del snakk om at parabener – som brukes som konserveringsmiddel i hudpleie og kosmetikk – er noe man skal holde seg unna. Les mer om parabener på Folkehelseinstituttet sin nettside. Dermed har vi fått flere parabenfrie produkter på markedet, som da gjerne har kortere levetid enn de parabenholdige kremene.

Forpakning og holdbarhet

Det finnes faktorer som kan påvirke holdbarheten til hudpleie og kosmetikk. Luft er en av dem, lys er en annen. Temperatur har også noe å si.

Forpakningen har dermed en direkte innvirkning på holdbarheten til et produkt. Dersom forpakningen slipper mye lys og luft inn til produktet, så kan holdbarheten bli kortere enn den er i utgangspunktet.

En fuktighetskrem i en krukke som du åpner og slipper til masse luft daglig er dermed ikke en ideell løsning. Ikke minst er en krukke langt fra ideell med tanke på bakterier. Putter du fingrene ned i produktet så tilfører du bakterier. Og på badet der man oftest oppbevarer kremene er det relativt varmt – det vil si gode vekstvilkår for bakterier.

Noen kremer i krukker kommer med en liten spaltel eller skje for å forsyne seg av produktet med. Men for at det skal være bedre enn en finger så må jo denne spaltelen desinfiseres mellom hver gang den brukes. (Og det er vel ikke særlig sannsynlig at vi gjør…).

Dermed: tube er bra fordi man ikke berører produktet med fingrene og ikke utsetter produktet for mye luft og lys. En lufttett beholder, altså en pumpeflaske, er aller best siden den ikke slipper inn luft hver gang man forsyner seg av produktet.

Favoritter på tube og i pumpeflaske

Neutral Eye Base fra Kiko Milano

Neutral Eye Base fra Kiko Milano er perfekt for å jevne ut hudfargen på øyelokkene. Jeg bruker den som oftes kun til det, altså som en fargenøytraliserende base, med kun litt transparent pudder over. Jeg synes det åpner blikket! Men dersom du pleier å bruke øyenskygge så er dette en god primer å bruke for at øyenskyggen skal vare lengre og ikke legge seg i globelinjen.

Jeg kjøpte dette produktet i Frankrike, men jeg ser nå at det er mulig å handle fra nettbutikken deres og få varene levert i Norge. I skrivende stund er Kiko sin nettbutikk ikke VOEC-registrert, så man må betale MVA (moms) og fortollingsgebyr når man mottar pakken. Men, det er gratis porto dersom du handler for over 50 euro. I tillegg har de har ofte salg.

Les mer om VOEC og fjerning av 350-kronersgrensen fra januar 2024 i dette innlegget.

Eucerin DermoPurifyer Adjunctive Soothing Cream

Denne ansiktskremen har lenge vært en favoritt hos meg. Kremen er laget for å brukes sammen med reseptbelagte kremer mot akne. Den gir godt med fukt uten å føles fet, og den svir ikke. I skrivende stund koster Eucerin DermoPurifyer Adjunctive Soothing Creme kr. 182 hos Lookfantastic.com.

Husk – Lookfantastic er også en utenlandsk nettbutikk som i skrivende stund ikke er VOEC-registrert. Så du må regne med å betale moms og fortollingsgebyr når du mottar pakken.

Les mer om VOEC og fjerning av 350-kronersgrensen fra januar 2024 i dette innlegget.

Eucerin DermoPurifyer Adjunctive Soothing Creme kommer på pumpeflaske, og jeg har selv erfart at den holder seg lenge etter åpning. På flakongen står det 12 måneder, men jeg har en stående i skapet som jeg ikke brukte da jeg var gravid (fordi jeg ikke kunne bruke aknekremene så trengte jeg ikke bruke denne). Da jeg prøvde den nå, sikkert 18 måneder etter åpning, var den fortsatt helt fin! Den luktet og føltes helt som den pleier. Det eneste denne kremen mangler for å være perfekt solfaktor!

Og apropos solfaktor, det har neste ansiktskrem på listen:

CeraVe Facial Moisturising Lotion SPF50 (annonselenke til Farmasiet.no)

Denne ansiktskremen fra CeraVe gir godt med fukt og har i tillegg solfaktor 50. En god og rimelig dagkrem, med andre ord. I skrivende stund koster CeraVe Facial Moisturising Lotion kr. 149 hos Farmasiet.no (annonselenke).

La Roche-Posay Hyalu B5 Eyes (annonselenke til Med24.no)

Øyekrem er vel et produkt som ofte kommer i en liten tube. For tiden er det denne jeg liker best: La Roche-Posay Hyalu B5 Eyes (annonselenke til Med24.no). Jeg synes den gir godt med fukt – det er nok på grunn av hyaluronsyren.

Hva med maskaraen?

Og så en annen beholder helt til slutt – maskarabeholderen. Siden jeg ikke bruker maskara lengre, så er det transparent øyenbrynsmaskara i mitt tilfelle: NYX Control Freak Eyebrow Gel (annonselenke til Blivakker.no) er min favoritt for tiden. I skrivende stund er den på salg hos Blivakker.no til kun kr 64 (annonselenke til Blivakker.no). Den er rimelig, drøy og legger seg ikke i klumper eller begynner å flasse utover dagen.

De fleste vet det nok allerede, men jeg sier det uansett i tilfelle: ikke «pump» maskarabørsten inn og ut av beholderen før du påfører maskaraen! Kontakt med lufte er jo noe av det som forringer levetiden til et produkt, så unngå å tilføre mer luft enn nødvendig inn i beholderen. Er det lite produkt igjen kan du heller prøve å vri børsten rundt inni beholderen før du trekker den ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *