Kvinne som handler på nett

MVA på all shopping fra utenlandske nettbutikker fra januar 2024

Fra januar 2024 skal det betales merverdiavgift (MVA/moms) på alt du kjøper fra utenlandske nettbutikker fra første krone. Les mer om hva dette innebærer for deg i dette innlegget!

350-kronersgrensen fjernes for godt

I 2020 ble det bestemt at den såkalte 350-kronersgrensen på handel fra utenlandske nettbutikker skulle avvikles. 350-kronersgrensen lot deg handle for en verdi opp til 350 kroner fra utlandet uten å måtte betale MVA. Mange av dere har sikkert opplevd å bomme på valutaomregningen eller rett og slett glemme MVA-grensen i farten, og bli overrasket over å måtte betale både MVA og fortollingsgebyr når dere hentet pakken på posten.

Jeg har tidligere skrevet om overgangsordningen som har gjort at man fortsatt kunne handle for under 350 kr uten å måtte betale MVA. Men nå er altså slutt på overgangsordningen og de nye importreglene trer inn for fullt.

Når 350-kronersgrensen nå avvikles, betyr det at merverdiavgift (MVA) på varer kjøpt fra nettbutikker i utlandet skal betales fra første krone. Det høres kanskje ikke positivt ut for deg som forbruker, men det er ikke så gale som det kan høres ut som.

Du betaler norsk MVA direkte i de utenlandske nettbutikkene som er VOEC-registrerte

De utenlandske nettbutikkene pålegges nå ansvaret for å kreve inn MVA fra norske kunder. For å kunne gjøre det, må de VOEC-registrere seg. Det vil si at alle nettbutikker som er VOEC-registrerte legger til norsk moms i kassen når du handler der. Dermed blir det ikke noe ekstra å betale når du mottar pakken din.

skatteetaten sine nettsider finner du en liste over utenlandske nettbutikker som er VOEC-registrerte.

Vær obs på at VOEC-ordningen gjelder for kjøp under 3000 kroner.

Hva med nettbutikker som ikke VOEC-registrerte?

Posten har en god nyhet for deg som skal handle fra en nettbutikk som ikke er VOEC-registrert. De har senket prisen på fortolling for privatpersoner takket være sine nye digitale fortollingsløsninger! Her er de nye satsene:

  • Verdi på vare 0–500 kroner: 45 kroner
  • Verdi på vare 500–3000 kroner: 75 kroner

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *