Må jeg betale toll og MVA når jeg handler fra Lookfantastic og Feelunique?

Foto: RoseBox رز باکس på Unsplash


OPPDATERING FEBRUAR 2024: Dette innlegget er nå utdatert. Feelunique sender ikke til Norge for øyeblikket. Lookfantastic er fortsatt ikke med i VOEC, men det er ikke lengre mulig å bestille varer for under 350 kr og unngå MVA og fortollingsavgift. Les mer i mitt nyeste innlegg om VOEC, moms og fortolling.


Mange unngår å handle fra utenlandske nettbutikker fordi de føler seg usikre på om de må betale noe ekstra når de mottar pakken i Norge. Kanskje har du hatt en dårlig opplevelse der du ble nødt til å betale like mye som varen kostet i tollavgift og MVA (merverdiavgift) da du hentet pakken på posten?

Kan jeg shoppe for under 350 kroner fra Feelunique og Lookfantastic uten å betale toll og MVA?

Jeg har tidligere skrevet om 350-kronersgrensen som gjør det mulig å handle for opp til 350 kroner inkludert porto og slippe å betale MVA når du mottar pakken i Norge.

350-kronersgrensen har gjort det mulig å handle hudpleie og sminke fra innholdsrike britiske nettbutikker som Lookfantastic og Feelunique.

1. april 2020 ble 350-kronersgrensen for avgiftsfri innførsel av varer opphevet. Samtidig ble VOEC-ordningen satt i gang. Nettbutikker som selger til norske kunder må registrere seg her for å kunne kreve inn MVA på vegne av Norge. Det vil si at når en utenlandsk nettbutikk er registrert i VOEC-ordningen, så legger de til norsk MVA på produktene du kjøper fra dem (gjelder når du handler for under 3000 kroner).

Likevel finnes det fortsatt en overgangsordning som lar deg som privatperson handle for inntil 350 kroner fra nettbutikker som ikke er VOEC-registrert.

Deklarasjonsfritaket betyr at du som privatperson ikke vil bli oppkrevd importavgifter for slike sendinger [under 350 kroner].

Toll.no

Feelunique er VOEC-registrert, men ikke Lookfantastic

For øyeblikket er Feelunique med i VOEC, men ikke Lookfantastic.

Feelunique sin side kan du lese mer om VOEC-registrering og levering til Norge. Handler du for over 250 kroner så er det gratis porto.

Her kjøper jeg for eksempel Eucerin sin ansiktskrem som passer sammen med reseptbelagte kremer mot akne, Eucerin Dermo Purifyer Adjunctive Soothing Cream.

Les innlegget om fuktighetskremer til bruk sammen med legemidler mot akne

Lookfantastic gjør sine norske kunder obs på at MVA og toll kommer i tillegg dersom de handler for over 350 kroner. De skriver ikke noe om når de har tenkt å registrere seg i VOEC.

Slik sjekker du om en utenlandsk nettbutikk er med i VOEC

På Skatteetaten sine nettsider finner du en oversikt over alle utenlandske nettbutikker som er VOEC-registrert. Dermed kan du sjekke før du shopper for å være sikker på å ikke få deg en overraskelse når du skal hente pakken din.

Tidligere har denne listen vært et PDF-dokument som ble oppdatert jevnlig. Nå har Skatteetaten fått en søkbar funksjon på nettsiden slik at du enkelt kan søke på den nettbutikken du lurer på om er med i VOEC.

Så sjekker du listen før du handler, så vet du hva du kan forvente!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *