Er det bortastet tid og penger å bruke ansiktsmaske - hudpleienerden.no

Å bruke ansiktsmasker er bortkastet tid og penger

Foto: Safia Shakil hentet fra Unsplash


Forleden dag tok jeg meg selv i å lure på om jeg burde bruke ansiktsmasker som del av hudpleierutinen min.

Presisering: Ansiktsmaske er ikke det samme som munnbind! I googlingen min får jeg opp en del resultater der man på norsk kaller et munnbind for en ansiktsmaske. Det kommer nok fra påvirkning av det engelske navnet på munnbind som er "face mask". Men på norsk heter det altså munnbind.

Jeg har aldri interessert meg for ansiktsmasker, og er virkelig forbauset over oppmerksomheten dette hudpleieproduktet får for tiden. Jeg føler at det florerer av ansiktsmasker av alle mulige typer. Særlig såkalte «sheet masks» eller dukmaske på norsk, som gjør at man ser ut som en mumie. Det minner meg egentlig om den leken vi lekte på barneskolen der man skulle konkurrere om å bruke en hel rull med dopapir til å pakke inn en annen uten at dopapiret røk.

Kjære google, er bruk av ansiktsmasker bortkastet tid og penger?

Som dere vet liker jeg å ha gjort godt kildearbeid* før jeg uttaler meg om noe som helst. Men det var veldig vanskelig å finne god, troverdig informasjon om bruk av ansiktsmasker. Alt jeg kom over skrøt hemningsløst over hvor bra ansiktsmasker er og fortalte at «det finnes en ansiktsmaske for alle hudtyper». Men de aller fleste av disse artiklene og innleggene er skrevet av produsenten selv, av nettbutikken selv, eller av andre som reklamerer for butikkene eller merkene.

Skal man tro artiklene man finner på nettet så er alle enige om at ansiktsmasker er en uunnværlig del av hudpleierutinen, og særlig når man føler huden trenger en «boost» før en fest der man ønsker å føle seg ekstra fin. De som produserer ansiktsmasker og de som reklamerer for disse produktene mener så klart at dette er noe man ikke klarer seg uten.

Men jeg synes argumentene jeg finner for å bruke ansiktsmasker er like tynne som en dukmaske. Det er i det hele tatt lite fokus på hvordan masker konkret hjelper huden. Argumentene er ofte usaklige og går ikke på huden i det hele tatt.

Jeg er forberedt på at dette kan være en upopulær mening.

Er ansiktsmasker magiske?

Skal vi tro det som skrives om ansiktsmasker, så er dette virkelig noen magiske vidunderprodukter. At en maske gjør «underverker» nevnes flere steder.

Påstand: «Masker kan nemlig gjøre underverker for huden din, og kan rette opp eventuelle ubalanser eller problemer som du har.» **

Påstand: «Riktig bruk av ansiktsmasker kan gjøre underverker for alle, og de fleste hudproblemer» **

Min innvending er at dersom man går rundt og føler huden er gusten og stram til daglig, så bør man endre på selve morgen- og kveldsrutinen sin, ikke godta at dette er normalen, og så smøre på en maske for å bøte på dette et par ganger i uken.

«Alle bruker ansiktsmaske. Gjør ikke du?»

Jeg lurer på hvor stor del av befolkningen som faktisk bruker ansiktsmasker jevnlig?

Påstand: «Alle har vi masker liggende i baderomshylla når vi er klare for en spatid. » **

Eh… nei. Jeg har i alle fall ingen masker liggende. Og dessuten, hvordan vet jeg at jeg er klar for «en spatid»? Men en lur strategi altså, å gi inntrykk av at alle andre enn en selv trofast smører på en ansiktsmaske flere ganger i uken.

Påstand: «En ansiktsmaske er en SUPER vertinnegave – jeg har tilgode at noen ikke blir superglad for et par ansiktsmasker i gave.» **

Dette er jo ikke helt logisk ut ifra det jeg har lært etter å ha lest om ansiktsmasker. Man skal velge masken ut ifra hudtype og hva man ønsker å oppnå (glød, mindre markerte rynker…). Det er en selv som kjenner sin egen hud best, så hvordan kan man da gi dette som vertinnegave, slik det foreslås her? (Dessuten, hva med mannen i huset, skal ikke han også få en ansiktsmaske som vert?)

En sosial klisjé

Påstand: «Og husk, ansiktsmasker er supersosialt… det bryter “isen”, skaper stemning og mye latter og moro på jentefester ol.» **

Alle har vi vel sett på amerikanske serier og filmer der jentegjengen fnisende tar på seg ansiktsmasker for å sitte og sladre om gutter. Men gjør vi faktisk dette i virkeligheten? For meg er det like realistisk som å ha putekrig i undertøyet så fjærene flyr.

Innlegg: En av de få gangene jeg har prøvd ansiktsmaske var på Mary Kay-party… les om opplevelsen her.

Du trenger ikke kjøpe og bruke ansiktsmasker for å slappe av!

Påstand: «[…] det gir ren velvære og en mulighet til å koble av også, og bare være deg…» **

Påstand: «Og ikke minst, så gir ansiktsmasker, som en bonus, ren velvære og en avslappende effekt, nettopp fordi man helst legger seg ned, eller lener seg bakover (i motsetning til vår foroverlente hverdag) og nyter 10 – 30 minutter, uten å gjøre så mye annet. Det er jo et ekstra pluss i en hektisk hverdag.» **

Det er jo smart da, det skal de ha disse markedsførerne! Det er egentid, et pusterom i hverdagen, de selger, ikke ansiktsmasken i seg selv. Helt i tråd med hva jeg selv lærte på handelshøyskolen i Frankrike. For det er jo ikke egentlig veldig selgende i seg selv å be folk smøre en klissete gugge utover ansiktet for så å vente tålmodig på at det skal fjernes igjen.

«Ta deg tid til deg selv» som vi blir fortalt i såkalte kvinnemagasiner. For min del vil jeg heller bruke tid på andre ting enn ansiktsmaske. Og nei, det trenger ikke være noe mer intellektuelt enn å se på tv uten en ansiktsmaske på.

Konklusjon: å bruke ansiktsmasker er egenpleie, ikke hudpleie

For all del, om du synes det er enklere å slappe av når du har ansiktsmaske på, så er det selvsagt ikke noe i veien for å fortsette med det. På engelskspråklige nettsider har jeg lest at de refererer til «self care» når det gjelder ansiktsmasker, og sammenlikner det med en luksuriøs spa-opplevelse hjemme. Men personlig blir jeg stresset, ikke avslappet, av tanken på å bruke ansiktsmaske to ganger i uken.

Så min konklusjon er at ansiktsmasker er en trend, og en perfekt måte for produsenter å selge enda mer produkter.

Innlegg: Hva er «skinimalism»?

Har du noen konkrete argumenter for at bruk av ansiktsmasker kan gjøre noe for huden som ikke en god, daglig hudpleierutine uansett kan gjøre, så er jeg så klart villig til å gjøre en revurdering av ståstedet mitt!


*kildearbeid er det norske ordet Språkrådet anbefaler for det engelske «research». Så jeg prøver å venne meg til å bruke dette og ikke det engelske.

**meningen er ikke å henge ut enkeltproduksenter eller -produkter eller -personer, så jeg har valgt å ikke lenke til nettsidene der jeg har plukket disse påstandene. De er valgt ut fordi de representerer den generelle vinklingen og tonen som finnes der ute om ansiktsmasker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *