Mary Kay - pyramidespill og nettverkssalg jeg ikke vil støtte

Hvorfor jeg sluttet å kjøpe min favoritt-concealer

Vinteren 2018 jeg ble invitert på Mary Kay-party. Der kjøpte jeg det som skulle vise seg å bli min favoritt-concealer. Likevel valgte jeg å ikke kjøpe den igjen da jeg leste meg opp på Mary Kay og hva nettverkssalg eller multilevel-marketing innebærer.

Oppdatering: Nå har jeg funnet en ny concealer jeg liker – les om den her!

For de av dere som ikke kjenner til dette, så er Mary-Kay et amerikansk sminke- og hudpleiemerke som kun selges av såkalte ‘frittstående hudpleiekonsulenter’. Salget skjer ofte gjennom såkalte home-party (NAOB forklarer det som: en sammenkomst (hjemme hos en salgsrepresentant) med demonstrasjon og salg av varer).

Jeg hadde ingen erfaring med Mary Kay-produkter, og var skeptisk. Hovedgrunnen til det var at at jeg er veldig glad i å gjøre min egen research og finne frem til produkter jeg ønsker å teste og bruke på egenhånd. På den tiden prøvde jeg for øvrig å holde meg unna alle produkter med silikoner, men det er ikke lengre et mål for meg (innlegg om mitt syn på silikoner kommer!).

Homeparty hos den frittstående hudpleiekonsulenten

Siden siden det var en god venninne som hadde blitt overtalt til å være vertinne (som det visst heter i bransjen) for denne sammenkomsten, så takket jeg likevel ja til å bli med.

Det føles merkelig å være med på et slikt party. Konsulenten hadde plassert oss rundt et pent dandert spisebord på kjøkkenet hennes. Der satt vi og prøvde lydig produktene hun viste oss i tur og orden. Det jeg husker best er skytteltrafikken mellom spisebordet og badet hennes der vi skulle vaske ansiktsproduktene av igjen. Som jeg har nevnt i et annet innlegg så får jeg veldig stram og tørr hud av å være i kontakt med vann. Derfor var det langt fra ideelt for meg å først bli bedt om å fjerne sminke med et sånt elektrisk instrument som ser ut som en gedigen elektrisk tannbørste med ansiktsvask og vann, og deretter påføre og vaske av flere ansiktsmasker.

Det mest ubehagelige for oss alle var selvsagt samtalen som hver og en av oss måtte gjennomføre på tomannshånd med konsulenten på slutten av kvelden.

Hvilke produkter kunne du tenke deg å ta med deg hjem i dag?

Mary Kay-konsulenten
da hun konfronterte hver og en av oss på slutten av kvelden.

Det var vel ingen av oss om gikk tomhendt derifra.

Jeg endte opp med å kjøpe en fargekorrigerende concealer (eller såkalt undereye corrector) som jeg endte opp med å bli veldig fornøyd med! Det var faktisk min favoritt-concealer.

Huden min derimot, var ikke fornøyd etter den aggressive behandlingen. Kviser og urenheter begynte å poppe opp, sannsynligvis fordi huden hadde satt igang mer talgproduksjon etter at all fuktighet ble strippet fra den under demonstrasjonen av Mary Kay-produktene.

I etterkant av partyet begynte jeg å gjøre litt research om Mary Kay som organisasjon (skulle selvsagt gjort det før!). Det var ikke mange søkene som skulle til før mengder av negative erfaringer med Mary Kay og triste historier dukket opp, både fra USA og fra Norge.

Sannheten om nettverkssalg

Jeg var klar over at Mary Kay er en organisasjon basert på nettverkssalg, eller multilevel-marketing (MLM) (se definisjon i Store norske leksikon).

Men jeg var ikke klar over i hvilken grad Mary Kay og liknende nettverkssalgsorganisasjoner blir et tapsprosjekt for de fleste som blir lokket til å punge ut for en oppstartspakke for å begynne som salgskonsulent.

Og jeg visste ikke at når man stiger i gradene i Mary Kay, så må man opprettholde stadig høyere krav til å for bli værende på det nivået du har nådd.

Og jeg visste ikke at den følelsesladede personlige historien vår hudpleiekonsulent fortalte til oss var en såkalt I-story. En I-story er en del av oppskriften konsulentene blir opplært til å bruke for å få sympati fra deltakerne (og dermed mer salg).

Og jeg visste heller ikke at hun på hvert party hun holder skal velge ut én av deltakerne og spørre på tomannshånd om deltakeren kunne tenke seg å bli Mary Kay-konsulent selv. På vårt party var det jeg som ble fortalt jeg ville passet ypperlig som frittstående hudpleiekonsulent. Vet ikke om det er et kompliment eller ikke…

Forsvinnende lav timelønn

Og jeg visste ikke jeg kom til å få tekstmeldinger fra henne i flere år etterpå der hun tilbyr produktene til rabatterte priser. At hun er nødt til å konstant lokke med rabatter synes jeg er trist. For jeg vet jo at hun maksimalt kan få 50% fortjeneste per produkt hun selger. Så må du trekke fra vertinnegaven som gis gratis, rabatter som gir lavere fortjenste, minst 2-for-1-tilbud der hun går i null og produkter i varelageret hennes som hun ikke får solgt. Da er det ikke mange kronene igjen i lønn per time hun legger ned i arbeidet sitt.

Det er nok her motivasjonen til å rekruttere konsulenter til å jobbe under seg, sin såkalte ‘downline’, slik at man får provisjon på deres salg.

Slagskonsulentene får andre ‘belønninger’ da. For eksempel de glitrende nålene som kommer i postkassen etterhvert som man når ulike milepæler. Etterhvert får man en rød dressjakke man kan feste disse nålene på. Man kan også gjøre seg fortjent til heder og ære under den nordiske årlige samlingen for Mary Kay-konsulenter.

På leting etter en ny favoritt-concealer

Ikke minst kan frittstående Sales Directors «kvalifisere seg til å disponere en Mary Kay-bil» som det så fint står på den norske nettsiden til Mary Kay. Det ser jeg nå på Facebook at konsulenten jeg var hos i 2018 har oppnådd. Men dersom konsulenten ikke klarer å opprettholde kravene til omsetning, så må hun selv betale for å kjøre rundt og reklamere for Mary Kay i den lyserosa bilen.

Etter at jeg innså alt dette om Mary Kay, så bestemte jeg meg for at jeg ikke ville kjøpe min favoritt-concealer igjen. Jeg har ikke lyst til å støtte en slik forretningsmodell.

Hva er din favoritt-concealer? Anbefalinger mottas med takk!

Oppdatering: Nå har jeg funnet en ny concealer jeg liker – les om den her!


Film-tips: Jeg anbefaler å se Betting on Zero på Netflix som handler om Herbalife, en annen gigant innen multilevel-marketing.

8 kommentarer

 • Heidi Bø

  Hei

  Så synd at du har slike betraktninger rundt konseptet til MK. Jeg vil gjerne utfordre noen av dem, fordi jeg selv er MK konsulent, men jobber på en helt annen måte. Jeg bruker endel penger på sminke og liker å følge med på hva som kommer av nye ting. Jeg har blant annet sørget for at både Sophie Elise og Camilla Phil har blitt en liten smule rikere. Der kommer jo «home-partyet» rett i fleisen daglig via sosiale medier og reklame uansett hvor du snur deg. Er produktene bra? Tja, noe er det og prisen kan virkelig forsvares.

  SÅ har jeg altså blitt KM konsulent, først og fremst for å kjøpe og teste ut disse produktene selv. Jeg har ikke tenkt å holde et eneste party, men bruke det selv og på den måten, over tid, få andre til å teste ut også. Feks, en lipgloss eller en solkrem, eller et pudder som jeg selv er fornøyd med.

  At den konsulenten stilte spørsmål om «hvilke produkter du vil ta med hjem» er helt vanlig i salg, uansett. Man stiller åpne spørsmål som det ikke kan svares ja/nei på. Så det utsettes vi for daglig. Mange jeg kjenner er skeptiske til såkalt pyramidesalg, men hva er det som er så feil med at jeg kan tjene penger på dette ved å tilby produkter som er bra? At MK tjener seg søkkrike eller at min sales director kan leve av MK jobben, det bryr jeg meg ikke om. Det er muligheten dette gir folk som kanskje ikke passer i en ordinær jobb, at det gir muligheter til å faktisk lære seg salg og hud uten å gå på skolen. At de kan jobbe når det passer dem osv… DET må man jo heie på!? Derfor er det synd at du ikke fortsetter med favoritten din! At du tenker at du ikke skal støtte et kynisk spill, og at det går utover den stakkars konsulenten som faktisk har dette som jobb. Er ikke synd på henne egentlig, slik er det i salg, sjelden at kunder er lojale. Hun finner nok nye kunder. MEN jeg skjønner ikke hva som er verdt å kritisere ved denne modellen. Jeg er iallefall fornøyd med at jeg selv kan drive med dette på si, og at jeg slipper å gjøre Camilla Phil rikere.

  Blir det ikke litt som å si at det blir FEIL å kjøpe en dyr parfyme på et parfymeri, fordi den som står i kassa ikke har høy nok timeslønn? Kanskje får personen bonus av salget de gjør, at sånn sett motiveres de av salget. Det er alltid noen som blir rikere av de kjøpene vi gjør. Uungåelig.

  • Hudpleienerden

   Hei Heidi, takk for at du har lest innlegget og takk for kommentaren din!
   Det jeg ikke er komfortabel med angående denne forretningsmodellen er at det ofte fremstilles som om det er stort inntjeningspotensiale ved å være konsulent, uten at det forklares at dette – så vidt jeg har forstått – er avhengig av at man rekrutterer en god del folk under seg. Dersom man er konsulent fordi man synes det er gøy og fordi man selv får produkter til rabatterte priser, så er jo det en ting. Det jeg synes er viktig er at en er klar over at man ikke nødvendigvis går i pluss av å være konsulent, og kanskje i minus.

 • H

  Trist at du drar MLM under en kam her pga MK.

  Finnes selskaper i Norge som ikke har start pakker, kjøpe krav, omsettingskrav eller årsavgift/ medlems avgift, ikke noe varelager osv. Dermed taper ikke distrubitøren noe som helst om de ikke skulle lykkes med eget salg eller team bygging.

  Jeg har vært distrubitør / konsulet for MK og ja det er en shitt modell med varelager, kjøpe krav, dårlig fortjeneste osv. Mye risiko- men dette er ett selskap.

  MLM er en smart business modell for de som trenger den, og er veldig mange som lykkes med å få en normal års inntekt- ja veldig få som når toppen som er en årslønn på 3 mil i gjennomsnitt.
  Men hvor mange som for eks jobber med salg når en topp og års inntekt på 3 mil ellers? Kun meglere og MLM som har den muligheten.

  Du har nok en del følgere, og det å «skremme» vekk folk fra produkter fordi business modellen ikke passer deg- trist.

  • Hudpleienerden

   Hei, takk for kommentaren, og beklager sent svar! Fint at du deler din erfaring med Mary Kay. Jeg kjenner så klart ikke til alle selskap som driver med MLM, så det er jo flott om det finnes tilfeller der noen får seg god årsinntekt som gjenspeiler timene de har lagt ned i arbeidet 🙂 Det jeg håper er at folk som er vurderer å bli med i noe slikt gjør nok research på forhånd, slik at de ikke taper penger og tid.

 • Linn Cecilie Lund

  Jeg jobber med Oriflame som også er et MLM firma. Jeg synes i grunnen det er veldig trist at du skriver sånn om alle MLM selskap da det ikke stemmer. Ja man må jobbe for å beholde titler osv men etterhvert som man bygger så blir jo din business større og målene blir enklere å nå. For sånne som meg som sliter mye med kroppen så er det helt gull å kunne jobbe hjemmefra. Jeg har nå jobbet med Oriflame 1 år og har nettopp kommet hjem fra Rhodos tur vi hadde med alle lederne som kvalifiserte seg. Ja det er en jobb, men ikke noen verre jobb enn alle andre jobber. I Oriflame har vi også mulighet til å ha vip kunder som bestiller selv fra sin egen konto så vi trenger ikke ha lager. Det er altså ikke et tapsprosjekt.

  • Hudpleienerden

   Tusen takk for kommentar, Linn Cecilie! Det er fint å høre at du har god erfaring hos Oriflame, og at det gir deg en fleksibel arbeidshverdag som passer din helse 🙂 Høres bra ut å kunne slippe risikoen med egen lagerbeholdning.

  • Heidi Kolle Andvik

   Eg kjøpte mitt første MK hudpleiesett i januar -21, og vart imponert over følelsen produkta gav. Ønskte Ikkje å betale full pris for produkta, så vart konsulent for å ha produkta til meg sjølv og familien. Når eg fekk startpakken i hus, var det noko som trigga meg, og eg fekk eit behov for at andre skulle få prøve desse gode produkta. Eg begynte å vise dei til venner og bekjente, og begynte å selge. Eg såg på dette som ein ny hobby i voksen alder (50), og koste meg med å vise produkta og selge. Hadde Ikkje så store ambisjoner om at eg skulle verte rik på det, men eg merka at eg turte ting eg aldrig hadde trudd eg skulle tørre. No har eg vore konsulent i 2 og1/2 år og eg sel produkt og rekrutterer konsulenter som ser fordelen med å vere MK konsulent. Eg invisterte 20 000 i eit varelager når eg begynte, og på under eit år momsregistrerte eg meg og vart sjølvstendig næringsdrivende. No begynner eg å gå i pluss, samtidig som eg har eit ok lager. Alle som driv butikk må ha varer på lager. Nett som andre i samfunnet innvisterer i utstyr og/eller varer når dei ønsker å starte ein hobby eller ei egen bedrift, så må ein gjere det i MK og, men det er ingen som har sagt at eg må gjere det, det er heilt opp til kvar enkelt.
   Eg ser at det går å klatre oppover på stigen, hvis du er villig til å jobbe for det, akkurat som andre i samfunnet må jobbe og investere for å starte egen bedrift. I MK vert du heia fram av kollegaer og premiert med gåver for innsatsen du gjer, og det får du Ikkje mykje av i andre foretak eller bedrifter. Og det er faktisk sånn at du har mulighet til å jobbe deg over den som rekrutterte deg, så ergo ingen pyramide.
   Uansett kor du kjøper hudpleie og kosmetikk er det dei på toppen som tjener dei store pengene, Ikkje dei som sel i butikken. Men i MK vel ein sjølv kor ein vel å være i systemet, bere kjøpe produkter til eget bruk, selge litt som ein hobby, eller jobbe seg oppover, men du bestemmer sjølv om du er villig til å gjere jobben, og då kan du nå så langt du vil.
   Synest konklusjonen din om MK var veldig negativ og bastant, ønskte derfor å gje ei positiv framstilling av Mary Kay.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *