Bør jeg bruke leppepomade med eller uten mineralolje hudpleienerden

Bør jeg bruke leppepomade med eller uten mineralolje?

Reklame: inneholder annonselenke til Med24 der du får kjøpt favoritt-leppepomaden!
Foto: alan bajuraUnsplash


Liker du å bruke vaselin på leppene?

Jeg synes absolutt ikke det er noe i veien for å bruke vaselin eller andre leppepomader som inneholder mineralolje.

Men jeg vil oppfordre deg til å prøve en leppepomade uten mineralolje for å sjekke om du kanskje kommer til å bli enda mer fornøyd med et slikt produkt. For det oppdaget nemlig jeg.

Min favoritt-leppepomade (venner og familie er nok lei av at jeg snakker om den) inneholder ikke mineralolje og koster 47 kroner hos Med24 (annonselenke)!

Hos oss er det et must å ha leppepomaden fra Lavera på lager til enhver tid.

Unødvendig kontrovers rundt mineralolje

Jeg er ikke blant dem som mener at mineralolje er noe vi må holde oss unna. Men jeg synes det er viktig å forstå egenskapene til vaselin og andre mineraloljebaserte ingredienser.

MINERALOLJE
Mineralolje er en samlebetegnelse for petroleumsprodukter som er fremstilt på basis av råolje, i motsetning til olje av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse.

Utdrag fra Store norske leksikon

Her skiller man altså mineralolje fra olje som kommer fra planter (for eksempel solsikkeolje) og fra dyr (for eksempel fiskeolje). Leser du innholdsfortegnelsen på et produkt, så heter ingrediensene som går under mineralolje gjerne vaselin, petrolatum og paraffinum liquidum (parafin).

PETROLATUM
Petrolatum er et fast eller delvis flytende, geléaktig voksmateriale som er utvunnet fra råolje. Det består av en blanding av mikrokrystallinskvoks og mineralolje.

Vaselin er en type petrolatum.

Utdrag fra Store norske leksikon
VASELIN
Vaselin er egnet som salvegrunnlag og inngår i en rekke salver som hjelpestoff. Vaselin er praktisk talt uløselig i vann og virker vannavstøtende. Den beskytter huden mot fuktighet, men hindrer også fordamping av vann fra huden. Vaselin absorberes ikke gjennom huden og fremkaller meget sjelden allergiske reaksjoner.
 
Utdrag fra Store norske leksikon

De som advarer mot bruk av mineralolje og som påstår det er farlig legger gjerne vekt på at denne ingrediensen er et biprodukt av oljeindustrien. Det føles jo ikke så hygienisk, og slett ikke glamorøst. Men mineralolje som brukes i kosmetikk er så klart renset, og som det står i Store norske leksikon så absorberes uansett ikke produkter som vaselin gjennom huden.

Mineralolje beskytter, men gir ingen næring

Mineralolje gir ingen næring til huden. Den legger seg som en beskyttende hinne utenpå huden, og brukes for eksempel som ingrediens i babyolje og i noen kuldekremer.

Finn ut om det er lurt å bruke kuldekrem om vinteren i dette innlegget.

Så for å oppsummere, så er egenskapen til vaselin og leppepomader med mineralolje at den legger seg som en beskyttende hinne på leppene. Den gjør at fuktighet ikke fordamper fra leppene, men den gir ingen pleie til huden. Den blir bare liggende på utsiden. Du får da følelsen av at leppene er glattere og mykere, men når vaselinen forsvinner, så har man gjerne lyst å påføre mer, fordi leppene fortsatt kjennes tørre ut.

Det finnes dessverre veldig mye misvisende og unyansert informasjon på nettet. Et eksempel er denne artikkelen i KK der det blir sagt at petrolatum er avhengighetsskapende og at dette er et «stoff» man bør holde seg langt unna. Eller i en annen artikkel (også KK!) der en hudterapeut først sier man bør unngå mineralolje. Deretter bruker hun fremmedord til å forklare at fuktighet i huden går tapt til de tørre omgivelsene om vinteren (såkalt transepidermalt vanntap). Mineralolje er jo egentlig ideelt til å unngå fuktighetstap i huden!

Hva er annerledes med leppepomade uten mineralolje?

Det var da jeg bodde i Frankrike at jeg begynte med leppepomade uten mineralolje. Jeg likte veldig godt en som inneholdt arganolje (ja, det var veldig trendy med arganolje på den tiden) men den fikk jeg ikke tak i lengre da jeg flyttet tilbake til Norge.

Dermed prøvde jeg Lavera Basis Sensitive Lip Balm (annonselenke til Med24.no), og det ble umiddelbart en favoritt som jeg nå har brukt i veldig mange år.

Bilde av Lavera Basis lip balm uten mineralolje som er en favoritt hos Hudpleienerden.

Lavera Basis Sensitive Lip Balm (annonselenke til Med24.no) inneholder både planteoljer og bivoks.

Noe av det jeg liker så godt med den er følgende:

  • Den har en behagelig konsistens og føles egentlig som en perfekt lipgloss uten å være veldig glossy. Jeg synes i alle fall at leppene får en veldig fin og naturlig glans av den.
  • Etter påføring føles leppene behagelig veldig lenge, i motsetning til for eksempel vaselin. Det er noe med formelen som gjør at Lavera sin leppepomade holder seg lenge på leppene.
  • Produktet er gjennomsiktig, og du kan trygt påføre et tykt lag ved behov uten at det legger seg som hvite kladder slik som noen lypsyler gjør.
  • Den er uten duft og smak.
  • Den er rimelig!
Bilde av Lavera Basis Sensitiv Lip Balm

Har du prøvd Lavera sin leppepomade eller andre uten mineralolje?

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *