Trenger jeg kuldekrem? Hjelper egentlig klimakrem mot frostskader?

Er det egentlig lurt å bruke kuldekrem om vinteren?

Foto: Joseph Greve hentet fra Unsplash.
Reklame: Innlegget inneholder annonselenker til Farmasiet.no.


«Bør jeg kjøpe meg en kuldekrem?»

Mamma sto utenfor apoteket og ringte meg for å spørre om hudpleieråd. Vi har hatt en skikkelig kuldeperiode i Bergen den siste tiden, og vi er ikke vant til at kulden biter i ansiktet når vi er ute.

Jeg har ingen erfaring med bruk av kuldekrem selv – i alle fall ikke i voksen alder. Selv ikke da jeg bodde et år i Canada der jeg opplevde mellom 20 og 30 minusgrader brukte jeg kuldekrem. Likevel har jeg alltid tenkt at kuldekrem er et produkt som beskytter huden mot frostskader. Men det gjør den ikke. Det var en venninne som heldigvis gjorde meg oppmerksom på dette dagen før mamma ba meg om råd. Et raskt søk på nettet viste at flere hudleger samt LHL Astma og allergi ikke anbefaler bruk av kuldekrem.

I dette innlegget gir jeg deg en enkel oversikt over det jeg fant ut.

Aller først er det viktig å avklare hva formålet med kuldekrem egentlig er.

Hva kuldekrem er, og hva det ikke er

Kald luft er generelt tørrere enn varm luft. Den tørre, kalde vinterluften gjør at huden din blir tørrere enn vanlig. Kuldekrem er laget for å forhindre at fuktigheten som naturlig finnes i huden fordamper i slikt klima. Dette gjør kuldekremen ved å danne en barriere som hindrer huden i å ‘puste’ og dermed stenger fuktigheten inne.

I tillegg til å hjelpe huden å holde på fuktigheten kan en kuldekrem minske ubehaget man ofte føler i huden når man er ute i kaldt vær.

Kuldekrem beskytter ikke mot frostskader

Frostskader derimot kan ikke en kuldekrem forhindre. Faktisk er det ingen kremer, verken kuldekrem, såkalt klimakrem eller vanlig krem som gir beskyttelse mot frostskader.

Kuldekrem kan sies å gi falsk trygghet av to grunner.

Grunn nr. 1: Som sagt så kan kuldekremen hjelpe med å minske ubehaget man føler i ansiktet når man er ute i kulden. Men dette kan føre til at man blir ute i en lengre periode enn man ellers ville gjort uten kuldekrem. Og dermed øker risikoen for frostskade.

Grunn nr. 2: Flere kilder henviser til en finsk studie der funnene antyder at kuldekrem faktisk kan øke risikoen for frostskader. Grunnen er antakeligvis at fuktigheten som fordamper fra huden (gjerne mer dersom man svetter) blir liggende på huden under krem-barrieren. Og denne fuktigheten kan føre til forfrysning.

Hvordan beskytter jeg huden mot frostskader?

Det beste du kan gjøre for å beskytte huden mot frostskader er:

  • dekke til ansikt med klær (skjerf, buff, finlandshette…)
  • begrense tiden du tilbringer utendørs
  • vente minst 20-30 minutter før du går ut dersom du har smurt deg i ansiktet

Men hva gjør jeg da med den tørre vinterhuden?

Min konklusjon etter å ha lest om alt dette er at det viktigste du kan gjøre om du kjenner at du får tørr hud om vinteren er å være flink til å bruke fuktighetskrem. Ikke som beskyttelse når du går ut, men om morgenen og/eller kveld og ellers ved behov når du kjenner huden strammer.

Hudlege Jon Anders Halvorsen anbefaler spesielt kremer som inneholder karbamid, slik som en av mine favoritter, Canoderm fra ACO. (annonselenke til Farmasiet.no)

Les om hvordan Canoderm hjelper mine vintertørre hender.

Om du sliter med tørr hud om vinteren, her er andre fuktighetsbevarende tiltak:

  • Prøv å ikke vaske ansiktet ditt om morgenen før du går ut i kulden. Det naturlige fettlaget i huden beskytter deg.
Jeg har uansett funnet ut at alle renseprodukter man skal skylle av med vann, eller skumme med vann tørker ut huden min. Derfor bruker jeg kun Bioderma sitt micellærvann Sensibio (annonselenke til Farmasiet.no).

Kilder:

Har du eksem eller en annen hudtilstand som gjør at hudlegen din anbefaler kuldekrem, så lytt selvsagt til legen din!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *