Nærbilde av hake med stive hår

Min erfaring med Vaniqa mot stive hår på haken

Reklame: Artikkelen inneholder annonselenke til Lyko.


Hvordan blir man kvitt disse plagsomme, strie hårene som vokser frem på haken? Enten de er mørke eller helt lyse føles de så alt for synlige og skjemmende. Hvordan fjerner man disse hårene på haken på best mulig måte? I denne artikkelen vil jeg dele min erfaring med kremen Vaniqa mot stive hår på haken. OBS: Lengre ned i saken kommer nærbilde av hårsituasjonen på sitt verste! Ikke noe for sarte sjeler…

«Er jeg ikke for ung til å få hår på haken?»

Det var tidlig i 30-årene at jeg begynte å få uønsket hårvekst på haken. Stive, stikkende hår som jeg først følte med fingrene, og deretter kunne se i speilet. Særlig i skarpt lys i heis og på toalettet på jobb føltes det som en feilplassert glorie på nedre del av haken.

Pinsetten var såklart min beste venn. En periode brukte jeg også en slik metallspiral inspirert av indisk «threading» som du vrir på for å røske ut flere hår på en gang. (Se f.eks. denne hos Lyko – Annonselenke)

Mer kviser på grunn av napping

Både spiralen og pinsetten funker, de. Men for meg som har problemer med akne i voksen alder, så fører nappingen til at jeg får flere kviser. Dermed sto valget mellom hår eller kviser som hakepryd. Siden jeg ikke ville ta dette valget mellom pest og kolera, bestilte jeg time hos hudlegen. (Til info, så utelukket jeg først at det var noe hormonelt i veien.)

Les innlegget om min erfaring med fuktighetskremer til bruk sammen med reseptbelagte kremer mot akne

En hårete virkelighet

Jeg lot være å nappe hårene på haken de siste tre ukene før timen hos hudlegen. Det var var både spennende og irriterende å se hvordan hårtilstanden var uten napping. Jeg har hovedsaklig to hårklynger, en på hvert hjørne av haken, om man kan kalle det det. De består av både mørke og helt hvite hår.

Nærbilder av de stive hårene på haken før behandling med Vaniqa
Nærbilde av de stive hårene på haken. På det nederste ser dere eksempel på kvisene som oppstår ved napping.

Vaniqa – en vidunderkrem mot stive hår på haken?

Etter kun et raskt blikk på haken min var hudlegen helt enig i at dette var unormalt mye hårvekst for en i midten av trettiårene. Men samtidig sa han at noen får slik hårvekst tidligere enn andre.

Hudlegen foreslo at jeg kunne prøve Vaniqa, en reseptbelagt krem med legemiddelet Eflornitin som skal kunne redusere hårvekst i ansiktet. Vaniqa er ikke en hårfjerningskrem, men en krem som skal bremse veksten «på folikkelnivå» – i hårsekken.

Jeg mener han sa kremen var relativt ny (i Norge?), og at han ikke hadde erfaring med pasienter som hadde brukt den før. Derfor synes jeg det er viktig at jeg deler min erfaring her slik at det kan være til informasjon og hjelp for andre som har slike stive hår på haken!

Les om Eflornitin i Legemiddelhåndboka

Hudlegen bekreftet for øvrig at napping av hår lett fører til kviser. Samtidig ser jeg at kviser en en mulig bivirkning av Vaniqa. Jeg har fortsatt med reseptbelagte kremer mot akne samtidig som jeg bruker Vaniqa og det fungerer greit. Det er bare irriterende mange kremer å påføre! Vaniqa skal påføres både morgen og kveld.

En tålmodighetsprøve

I pakningsvedlegget til Vaniqa står det tydelig at dette er et produkt til langtidsbruk. Stopper du å bruke kremen, vil hårene etterhvert vende tilbake til slik de var før behandlingen startet.

Forbedring av tilstanden kan merkes innen 8 uker etter behandlingsstart. Fortsatt behandling vil kunne føre til ytterligere bedring og er nødvendig for å bevare effekten. Tilstanden kan gå tilbake til før behandlingsnivå innen 8 uker etter at behandlingen er stoppet.

Fra pakningsvedlegget til Vaniqa

Når jeg leser i Legemiddelhåndboka om virkestoffet Eflornitin ser jeg at effekten kan bli bedre og bedre i løpet av det første året man bruker produktet.

Effekten kommer gradvis og ca. 30 % opplever merkbar hårreduksjon etter 24 ukers behandling, noe som øker til 80 % etter 52 uker.

Fra Legemiddelhåndboka om Eflornitin

Les pakningsvedlegget til Vaniqa

Resultatet etter 8 ukers behandling med Vaniqa

Her ser dere et bilde av hårene på haken etter cirka 8 uker med behanding med Vaniqa.

Bilde som viser hår på haken før og etter behandling med Vaniqa i 8 uker.

Som dere ser så har Vaniqa vært mest effektiv mot de hvite, stive hårene på haken. Jeg merket etter bare noen uker at hårene ikke vokste så raskt som tidligere. Behovet for å nappe med pinsett kom sjeldnere og sjeldnere.

Generelt er hårene som kommer mye mykere enn de var før. Dermed slipper jeg å irritere meg over dem når jeg tar meg på haken. Jeg må fortsatt nappe noen mørke hår, men siden jeg napper færre hår totalt, og nappingen skjer sjeldnere, så får jeg sjeldnere kviser på haken også.

Jeg er veldig spent på om hårveksten blir ytterligere redusert dersom jeg fortsetter med behandlingen videre, slik som det står er mulig i Legemiddelhåndboka. Jeg tenker det er verdt å prøve!

Har noen av dere prøvd Vaniqa eller liknende legemidler?

10 kommentarer

 • Lisa Dahl Mortensen

  Hei! Supert innlegge- jeg kjenner meg SÅ igjen! Jeg håper det kommer oppdateringer innimellom- og at du deler tips og triks fra andre om du skulle få det. Helt utrolig at medisin har kommer så langt, men at hår i ansiktet skal være et uløst mysterium for oss kvinner å bli kvitt!! Hang in there sister!

  • Hudpleienerden

   Hei Lisa! Tusen takk for hyggelig kommentar, og beklager sent svar! Bloggen har blitt nedprioritert den siste tiden, dessverre. Jeg må si jeg fortsatt er fornøyd med Vaniqa. Det er fortsatt noen stive hår som kommer, men ikke på langt nær så mange som på før-bildet i dette innlegget. Jeg fikk nesten sjokk selv da jeg nå så det bildet etter å ha brukt Vaniqa en stund. Så jeg vil absolutt anbefale å be om resept på denne om du har samme plagsomme problem!

 • Alida

  Heisan. Jeg har dette problemmet, men for meg er årsaken grunnet PCOS. Jeg vet ikke om du har vært hos gynekolog/lege i det siste, men den hårveksten du har er et tydelig tegn på at du kan ha PCOS. PCOS er en kvinnelig hormonsykdom som noen får, og den kan slå ut når som helst. Den sykdommen klusser voldsomt med hormonene dine og får egstokkene til å produsere mer testosteron.
  Kan var greit å få sjekket opp 🙂 Det er ikke farlig, men den kommer med masse fysiske plager. Uønsket hårvekst og hårtap, cyster på eggstokkene, overvekt, og ustabil mens er bare noen av de mulige symptomene (du må ikke ha alle symptomene for å ha PCOS).

  • Hudpleienerden

   Hei Alida, tusen takk hyggelig kommentar! Før jeg fikk resept på denne kremen så var jeg innom gynekolog, og tok også blodprøver, men de fant ikke noe som tilsa at jeg har PCOS. Jeg har også med akne, mener å ha hørt det og kan være tegn på PCOS? Synd å høre du har det. Håper du har få av de fysiske plagene! Kanskje kremen kan hjelpe mot hårveksten uansett? Flott at du deler informasjon om PCOS, vi trenger mer kunnskap om og fokus på sykdomer som rammer kvinner!

 • Elisabeth Frette

  Har brukt Vaniqa i noen år på overleppe/hake. Det hjelper. Fjern først hårene med voks eller elektrisk hårfjerner. Ulempen er at kremen er dyr, må betale alt selv. Kjedelig å smøre 2 ganger daglig. Synes huden er blitt tynnere, men det er kanskje alderen?Jeg er nå 70 år, lurer på om ikke det er bedre med laser. Tatt laser på bena, veldig bra virkning. Min hårvekst er arvelig. Gikk i mange år til hudpleier og fikk elektrolyse, tidkrevende. Hun sa at 1 hår må fjernes iallfall 3 ganger pga at håret har 3 vekstfaser. Når omsider hårsekken er død, kommer andre hårsekker som ligger i dvale til live og produserer nye hår, dette skjer i overgangsalderen og sikkert ellers også. Elektrolyse er dyrt og vondt. Tror nok laser er best, den tar også lyse hår har jeg hørt. Bruker nå elektrisk hårfjerner på ben ved behov. Hårvekst er arvelig og rasemessig betinget. Japanere har minst uønsket hårvekst, mange kvinner fra Midtøsten,mm. har mye hår.

  • Hudpleienerden

   Hei Elisabeth, takk for lærerik kommentar! Helt enig med at det er kjedelig å smøre to ganger daglig. Men det er verdt det når det hjelper! Jeg måtte ta en pause med Vaniqa av årsaker som ikke har noe med dette å gjøre, og da merket jeg at de stive hårene begynte å komme tilbake. Nå bruker jeg den heldigvis igjen, og begynner å merke effekten. Jeg merker at sånne tynne, lyse dun fortsatt er der, og kanskje er de litt lengre enn vanlig? Men uansett, det viktigste er at de lange stive hårene blir betraktelig færre og vokser saktere. Interessant med laser. Da jeg var hos hudlegen sist nevnte hun at det var kommet en ny maskin på markedet som visstnok skulle være effektiv på lyse hår, går ut fra det var laser.

  • Hudpleienerden

   Hei Izeta! Ja, jeg skal snart skrive et nytt innelgg om Vaniqa 🙂 Men jeg var nødt til å ta en pause med kremen (av helt urelaterte årsaker), så dermed ble langtidsbruken avbrutt. Men nå bruker jeg kremen igjen. Oppdatering kommer snart!

  • Eva Liseth

   Hei.
   Harr nå brukt vaniqa krem 11.5 % i 8 uker , og er veldig fornøyd.
   Men det er jo litt napping igjen.
   Er veldig fornøyd med denne, slutter ikkje, for da er på start igjen. !!!

   Husk håndvask etter bruk av kremen. Må ikke ta på øyet m uvasket hender.
   Mvh dame 67 år

   • Hudpleienerden

    Tusen takk for at du deler din erfaring, Eva! Jeg ser jeg har helt glemt å oppdatere dere på langtidsbruken av kremen. Det har blitt litt av og på for meg grunnet svangerskap etc. Utrolig nok fikk jeg mindre/svakere hårvekst under graviditeten selv om jeg sluttet på Vaniqa. Faktisk forsvant hårene fra legger, armer og vokste veldig tregt under armene!. Men, kort tid etter fødsel begynte jeg å kjenne de stikkende hakehårene komme tilbake, så da startet jeg med Vaniqa igjen. Som du skriver, Eva, så er det litt plukking uansett, men i mye mindre grad enn om jeg ikke bruker Vaniqa. Så anbefaler de som sliter med det samme å teste! Og være tålmodig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *