Slik endret jeg hudpleierutinen min da jeg ble gravid

Foto: Fallon Michael på Unsplash
Reklame: Dette innlegget inneholder annonselenker til Farmasiet.no, Med24.no og Lookfantastic.no
. Det betyr at jeg mottar en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket.


Er du gravid og lurer på hvilke hudpleieprodukter du trygt kan fortsette å bruke?

Mange er usikre på hvilke ingredienser som er trygge for fosteret når en er gravid og hvilke ingredienser må holde seg unna. Man vil jo gjerne fortsette å bruke de produktene man pleier og er fornøyd med! Det er tross alt over ni måneder det er snakk om, og man ønsker jo ikke å kutte ut aktive ingredienser om man ikke er nødt til det. Hva er en trygg og samtidig effektiv hudpleierutine for gravide?

I dette innlegget deler jeg de endringene jeg gjorde i hudpleierutinen min da jeg ble gravid. (Og både rutinen før og etter er budsjettvennlig! Jeg har satt opp priser på produktene for enkelhets skyld)

Hudpleierutine før graviditeten

Hudpleierutinen jeg brukte før jeg ble gravid så noenlunde slik ut:

Morgen:

I utgangspunktet bruker jeg alltid solfaktor 50 med mindre det ikke er noen UV-stråling ute (sjekk UV-varselet der du bor fra f.eks. Yr.no) eller jeg vet jeg skal tilbringe hele dagen inne.

Kveld:

 • Rens: Favoritt-rensevannet Bioderma – Sensibio H2O (126 kr på salg hos Farmasiet.no – annonselenke)
 • Øyekrem: La Roche-Posay Hyalu B5 Eyes (289 kr hos Farmasiet.no – annonselenke)
 • Retinol: Retinolserum fra The Ordinary. Hvorfor retinol? Fordi det er en av de få ingrediensene som faktisk er påvist å bidra til å forebygge hudens aldringstegn.
  • Jeg har brukt det sterkeste, The Ordinary Retinol Serum 1% in Squalane, men har du ikke brukt retinol før kan du gjerne begynne med 0,2% eller 0,5%, og deretter gå over til 1% når du ser at huden din tåler det (ca. 90 kr hos Lookfantastic.no – annonselenker). Jeg opplever at det er vanskelig å få tak i disse i nordiske nettbutikker, men man kjøper dem enkelt fra britiske Lookfantastic.no (i skrivende stund gjelder fortsatt overgangsordningen som gjør at man kan handle for opp til 350 kroner uten å betale toll). Det er for øvrig mulig å kjøpe The Ordinary Granactive Retinol i ulike styrker fra nordiske butikker, blant annet Farmasiet.no (annonselenke) men disse har jeg ikke prøvd selv.
  • Dette serumet ble i perioder erstattet med Zalna gel (annonselenke til Farmasiet.no), et reseptbelagt legemiddel mot akne. Zalna inneholder for øvrig også retinol.
 • Fuktighetskrem ved behov: Eucerin Dermopurifyer Oil Control Adjunctive Soothing Cream (183 kr på salg hos Med24.no – annonselenke).

Hudpleierutinen min etter at jeg ble gravid

Det viktigste er såklart at hudpleierutinen man har som gravid er trygg for fosteret. Retinol var den aktive ingrediensen jeg måtte slutte med. Dermed kunne jeg ikke lenger bruke retinolserumet fra The Ordinary og heller ikke Zalna, den reseptbelagte kremen mot akne.

For meg var det viktig at hudpleierutinen min som gravid likevel var så effektiv som mulig. Jeg ville unngå å føle at jeg ‘kaster bort’ 9 måneder med hudpleie uten noen aktive ingredienser.

Derfor innførte jeg vitamin C-serum i morgenrutinen min. Da jeg prøvde å bruke det før graviditeten, så reagerte huden min på det. Den ble rød og varm, og jeg tror grunnen var at huden min var sensitiv på grunn av den reseptbelagte kremen mot akne, Zalna. Men nå som jeg ikke kunne bruke Zalna lengre, så tålte huden min Vitamin C uten problem!

En av endringene i rutinen har ikke noe med graviditeten å gjøre, men at jeg oppdaget et nytt merke, CeraVe.

Les om mitt førsteinntrykk av CeraVe i dette innlegget

Jeg har prøvd flere ulike fuktighetskremer fra CeraVe, både med og uten solfaktor, og er imponert over hvor fuktighetsgivende de er! Jeg pleier alltid å ha problemer med tørr, flakete hud på siden av nesevingene. Det er veldig plagsomt når jeg har på concealer, foundation eller mineralpudder siden det gjør den tørre huden enda mer synlig. Men med CeraVe-kremene så har jeg nesten ikke tørr hud rundt nesen lengre! Og de inneholder ingredienser som ceramider og hyaluronsyre.

Det var en liten digresjon, men her kommer i alle fall hudpleierutinen jeg har som gravid med fokus på trygge produkter og aktive ingredisenser.

Gravidhudpleierutine – morgen:

Gravidhudpleierutine – kveld:

En fleksibel hudpleierutine

Til slutt en liten kommentar angående hvordan jeg forholder meg til hudpleierutiner. Jeg følger ikke nødvendigvis rutinen helt slavisk. Jeg kjenner etter hva jeg føler huden trenger. Føles den ekstra stram og trenger mer fukt? Eller kanskje går jeg inn i en kviseperiode?

I tillegg til at f.eks. hormonelle endringer kan påvirke huden, så kan eksterne elementer som temperatur, luftfuktighet og inneklima kan påvirke huden, og jeg liker å ta hensyn til hudens tilstand når jeg velger produktene jeg bruker.

Jeg tror faktisk denne tankegangen om hudpleie del stammer fra et intervju med en dermatolog jeg leste i et blad jeg kjøpte på reise i USA da jeg var i tenårene. Hun fortalte at hun så an huden hver dag og valgte produkter ut fra tilstanden.

Hva med deg, har du noen favorittprodukter som passer for gravide?

5 kommentarer

 • Helga

  Hvor lav UV-stråling må det være for at du bestemmer om du går for solkrem eller dagkrem med faktor?

  • Hudpleienerden

   Det er et godt spørsmål! Jeg pleier å ta flere faktorer med i beregningen. Ser man på UV-index isolert, så sier Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) at man bør ha på seg solkrem når UV-indexen er 3 eller høyere. Hvis jeg vet at jeg kommer til å oppholde meg mye ute en dag, så pleier jeg å ta solkrem på uansett hvor lav UV-strålingen er, men jeg liker å være ekstra forsiktig siden jeg til vanlig bruker retinol-produkter (enten i form av hudpleieserum eller reseptbelagte kremer mot akne) siden jeg nå som jeg er gravid og vet at gravide er utsatte for å få pigmentflekker. I tillegg bruker jeg solbriller og helst også caps eller solhatt dersom jeg må sitte i direkte sollys. Tips: ikke glem huden som vises i halsutringningen! Her ser jeg at jeg har fått noen pigmentflekker nå, sannsynligvis fordi jeg ikke var like nøye på solkrembruk da jeg var yngre.

 • M Victoria

  Hei,

  Anbefaler deg å ta i bruk cosdna analyze, hvor du limer inn ingredienserene til samtlige produkter som du bruker så kan du se at verken CeraVe eller noen av de andre produktene du tar i bruk utenfor eller i svangerskapet er trygge! Det gjelder også for make up, deodorant og tørrsjampo.

  You’re welcome 🌸

  • Hudpleienerden

   Hei, og takk for kommentar og tips om cosDNA.com! Jeg pleier selv å bruke en annen nettside for å sjekke ingrediensene i produkter: https://incidecoder.com. Når du sier at ingen av produktene jeg bruker er trygge, så går jeg ut fra du tenker på det som de på cosDNA kaller «safety index», som går fra 1-10, der «the lower number means this ingredient is low hazard» som de selv skriver på nettsiden sin. Jeg prøvde å finne ut hvem som står bak nettsiden, og hvilken data de baserer denne indexen på, men de skriver kun «Our data source include international experts, institutions and publications.» Uansett så er poenget med dette innlegget å informere om hvordan jeg endret hudpleierutinen min da jeg var nødt til å unngå retinol og samtidig ville optimalisere hudpleierutinen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *